BA_SEPA_ACC_Afb11

Wat is SEPA?

Eén Europees betaalsysteem

Alle landen die met de euro betalen, werken gezamenlijk naar één Europees betaalsysteem toe. Het samenwerkingsverband tussen deze landen wordt ook wel aangeduid met SEPA, een afkorting die staat voor Single Euro Payments Area. In dit gebied worden de betalingen binnen en tussen Europese landen eenduidig en daardoor eenvoudiger.

Het gemak van betalen met de euro in de verschillende euro- landen wordt met het SEPA-systeem uitgebreid naar het girale betalingsverkeer, zoals overschrijvingen via internetbankieren en incasso’s. Een internationaal bankrekeningnummer (IBAN) kom in de plaats van het Nederlandse rekeningnummer en de Nederlandse incasso wordt vervangen door de Euro-incasso.
 

Betaalmiddelen en SEPA

De SEPA-betaling (SCT: SEPA Credit Transfer) wordt de nieuwe standaard voor betalingen. De SEPA-betaling wordt ook wel aangeduid met de naam Eurobetaling of Europese Overschrijving. Met de Europese Overschrijving kan in heel Europa geld tussen euro-rekeningen worden overgeboekt. Europese betalingen volgens de SEPA-standaard zijn op dit moment al mogelijk bij de Nederlandse aanbieders van betaaldiensten.

Met de komst van Europese betaalmiddelen wijzigen ook de digitale bestandsformaten. Bij elektronische aanlevering wijzigt het formaat van de betaalopdrachten van Clieop03 naar PAIN-XML. Vanaf 1 februari 2014 is het aanleveren van betalingen in Clieop03 niet meer mogelijk. Accept is op dit moment bezig haar software klaar te maken voor het nieuwe bestandsformaat PAIN-XML. Informeer bij uw bank indien u in de nabije toekomst over wenst te stappen op de nieuwe bestandsindelingen.