BA_SEPA_ACC_Afb11

Wat is IBAN?

International Bank Account Number

IBAN staat voor ‘International Bank Account Number’. IBAN komt in de plaats van het Nederlandse bankrekeningnummer en is in elk land op soortgelijke wijze opgebouwd. Het nummer bestaat uit het huidige Nederlandse bankrekeningnummer, dat vooraf wordt gegaan door de landcode (NL voor Nederland), een controlegetal (twee cijfers), een bankcode (in Nederland vier letters) en één of meerdere nullen. IBAN wordt nu nog voornamelijk voor grensoverschrijdende betalingen gebruikt, maar zal vanaf 1 februari 2014 ook voor alle binnenlandse betalingen worden gehanteerd. In Nederland bestaat een IBAN uit 18 tekens. In andere landen varieert dit van 15 tot maximaal 34 tekens.
 

Bank Identificatie Code (BIC)

Elke bank heeft een zogenaamde Bank Identificatie Code: BIC. Klanten die een bedrag naar uw IBAN willen overboeken, moeten de BIC van uw bank invullen. Net als het IBAN wordt ook de BIC op dit moment vooral voor grensoverschrijdende betalingen gebruikt. Vanaf 1 februari 2014 zal ook bij binnenlandse betalingen de BIC meegegeven moeten worden.

Accept Software klaar voor IBAN

In Accept Financieel is het mogelijk om zowel bij debiteuren als crediteuren een BIC-code vast te leggen alsmede het IBAN-nummer. Na invoering van het bankrekeningnummer en selectie van de bijbehorende BIC-code wordt het IBAN-nummer automatisch gegenereerd. In het boekhoudprogramma zijn de BIC-codes van alle Nederlandse banken vastgelegd. Indien een bankcode ontbreekt dan kunt u deze handmatig vastleggen.