Accept - SBR Communicator

Certificaat

SBR Documenten die bestemd zijn voor de belastingdienst, het CBS of de Kamer van Koophandel dienen vanaf 2014 exclusief via Digipoort naar de belastingdienst te worden verzonden. Om te communiceren met Digipoort wordt er gebruik gemaakt van een PKI-overheidscertificaat. Dit is een ander certificaat dan dat in het verleden voor het BAPI kanaal werd gebruikt.

Wat is een PKI-overheidscertificaat?

Een certificaat is een computerbestand dat fungeert als een digitaal paspoort voor de eigenaar van dat bestand. Met behulp van algemene PKI-certificaten is de informatie die personen en organisaties over het internet sturen, op een hoog niveau beveiligt.
 

Een PKI-overheidscertificaat aanvragen

Een PKI-overheidscertificaat kost gemiddeld zo’n € 600,--. Afhankelijk van de gekozen leverancier en de geldende voorwaarden kan de prijs variëren. Actuele tarieven vindt u op de websites van de verschillende leveranciers (Digidentity BV, KPN Corporate Market BV, ESG de elektronische signatuur BV, Quo Vadis Trustlink BV). De duur van de aanvraagprocedure is afhankelijk van de door u gekozen aanbieder. De gemiddelde doorlooptijd is 6 tot 8 weken. Let op: dit is een gemiddelde doorlooptijd. De procedure kan langer duren.
 

Wel of geen eigen certificaat?

Wanneer u (nog) niet over een eigen PKI-overheidscertificaat beschikt, kunt u door middel van een verzamelcertificaat toch communiceren met Digipoort. Een verzamelcertificaat is een certificaat waarmee meerdere bedrijven tegelijkertijd hun SBR-documenten kunnen versturen. Accept biedt u de mogelijkheid om gebruik te maken van zo’n verzamelcertificaat. De prijs van het verzamelcertificaat is afhankelijk van het aantal ondernemingen waarvoor u de SBR Communicatie wilt verzorgen.
 

Intermediair - uitstelregeling

Het is vanaf 01-03-2018, vanaf beconuitstel 2017 niet meer mogelijk om met een voor SBR geschikt softwarepakket met een "verzamelcertificaat" beconuitstel èn / of individueel uitstel aan te vragen. U kunt dit nalezen in het document van de Belastingdienst “Uitstelregeling belastingconsulenten 2017”.
 

Webserver en Client

Accept stelt softwarehuizen en andere organisaties in staat om de SBR documenten van haar klanten te versturen via één eigen PKI-overheidscertificaat. De SBR Communicator Webserver en de SBR Communicator Client maken het mogelijk om een PKI-overheidscertificaat te gebruiken als verzamelcertificaat.
Lees meer »